skip to Main Content

10 fitness trends voor 2020!

  • Blog

De fitnessbranche blijft in ontwikkeling. Wat kunnen we in 2020 aan trends verwachten?

De fitnessbranche is in 2019 behoorlijk gegroeid. Het recente GWI Wellness rapport gaf namelijk aan dat de wereldwijde fitness sector maar liefst 828,2 miljard dollar waard is. Tegelijkertijd nam het aantal clubs en lidmaatschappen wereldwijd toe.

Dus wat kunnen we in 2020 verwachten? Was het een eenmalige piek of blijft de sector verder groeien? En groeien alle clubs mee, of zien we sommige segmenten minder populair worden? Hier volgen onze top 10 trends voor 2020.

Opkomst van fitness cocktails

In 2020 zul je zien dat het begrip ‘fitness cocktails’ meer mainstream wordt. Vandaag de dag heeft de consument heel veel workout opties tot zijn beschikking. De consument heeft een kortere spanningsboog en wil meerdere trainingsvormen doen. Dit zorgt voor de nieuwe trend ‘fitness fusion’.

‘HIIT & Run’ lessen zijn nu overal te vinden op de boutique markt en grote fitnessclubs zien steeds meer leden van de ene les – of dit nu een fiets-, boks- of circuitles is – naar een mind-body of core les gaan.

Voor fitness expert David Minton is het doen van meerdere lessen achter elkaar enorm populair onder Millennials en Gen Z, met name door de afwisseling.

“De moderne klant heeft zoveel keuze in zowel locaties als programma’s dat we een opkomst in ‘fitness cocktails’ zien. (meerdere lessen achter elkaar volgen),” zegt Minton.

“Millennials en Gen Z hebben graag iets te kiezen, dus clubs moeten het bredere publiek aanspreken en een boeiende ervaring bieden die ervoor zorgt dat ze terugkomen voor meer.”

Exertainment wordt mainstream

De lijnen tussen fitness en showbiz vervagen steeds meer door de komst van ‘exertainment’. 2020 lijkt het jaar te worden waarin dit begrip echt zijn opwachting maakt.

Voor Fitness Consultant Emma Barry betekent dit meer samenwerking tussen huidige clubeigenaren en nieuwkomers op de markt met een geschiedenis in de entertainmentwereld.

“Je zult entertainment en mediareuzen de fitness kant op zien gaan. Een bedrijf als SoulCycle heeft onlangs geïnvesteerd in een media divisie van twintig mensen die verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van geweldige marketing content die de studio ervaring aanvult en voor nieuwe omzetstromen zorgt,” zegt ze.

“Daarnaast gaat Scooter Braun (de leidende kracht achter Justin Bieber, Ariana Grande, Usher en Kanye West) een partnership met Rumble aan om hun ‘thuis merk’ te lanceren door gebruik te maken van zijn kennis van programmering, productie en talent management.”

Traditionele fitnessclubs en -ketens bijten terug

‘If you can’t beat them, join them’ lijkt de voornaamste tactiek, waarmee vooraanstaande grote fitnessketens en clubs over de hele wereld investeren in hun groepsfitness aanbod om zo boutiques binnen hun clubs te creëren. West Wood Clontarf in Dublin heeft geweldige resultaten geboekt met haar fiets boutique The Chain. David Lloyd clubs doen het enorm goed met hun eigen HIIT concept Blaze, terwijl grote jongens zoals Pure Group en Virgin Active in Azië de vruchten plukken van hun investering in THE TRIP.

Door een boutique ervaring van wereldklasse aan te bieden naast de al aanwezige voordelen zoals zwembaden, parkeerplekken en kwalitatieve fitnessvloeren, doen grote fitnessketens goede zaken en is er voor consumenten niet langer de noodzaak om elders op zoek te gaan naar boutique workouts.

Phillip Mills van Les Mills International: “Boutiques en budget clubs zijn het beste geweest in het aantrekken van Generation Active, waarmee ze omzet en marktaandeel van de grote clubs en ketens hebben afgesnoept. Veel mensen denken dat grote fitnessclubs zullen uitsterven, maar ik geloof dat ze in een goede positie zitten om terug te vechten,” zegt hij.

Generation Active wordt volwassen

80% van alle clubbezoeken bestaat uit Millennials en Gen Z. Dit was een van de opvallende bevindingen van de 2019 Les Mills Global Consumer Fitness Survey.

De fitnesswereld is opgegroeid met Baby Boomers en Gen X, maar de tijden zijn veranderd en de aanpak van clubs moet hierop worden afgestemd. Hoewel de gemiddelde leeftijd van alle clubleden mogelijk 35+ is (met een lange staart), laat een analyse van 5.000 clubs over de hele wereld zien (zie de grafiek hieronder) dat de meerderheid van de nieuwe leden twintigers zijn. Generation Active heeft andere voorkeuren dan zijn voorgangers; ze sporten namelijk liever in groepen, willen meer keuzemogelijkheden en meer technologie. Om deze nieuwe klanten binnen te halen, moeten clubs hun aanbod hierop aanpassen.

Clubs als sociale ruimte

Door de opkomst van smartphones, social media en thuiswerken hebben we minder menselijke contactmomenten, met name de jongere generaties. Daarom wordt het sociale aspect in clubs steeds belangrijker.

De grootste kansen liggen hier weer bij Generation Active, die een volledig ander beeld heeft bij sporten dan zijn voorgangers. Ze willen hard trainen en zien sporten als een sociale ervaring.

“Onze bevindingen laten zien dat we echt sociale dieren zijn op het gebied van sporten,” zegt Bryce Hastings, Head Research van Les Mills, die onlangs onderzoek deed naar waarom groepsworkouts voor meer motivatie onder deelnemers zorgen.

“Wanneer je het groepseffect maximaliseert leidt dit tot een hoge mate van wat we ‘groupness’ noemen. En hoe meer groupness, hoe groter de toename in plezier, tevredenheid en inspanning van een individu.”

Instructors back in business

Groepsfitness instructeurs hebben het de laatste decennia niet altijd makkelijk gehad; ze krijgen vaak nog steeds evenveel betaald als 20 jaar geleden voor het geven van een les en bovendien is het aanbod van virtual fitness en on-demand de laatste jaren toegenomen. Desondanks zijn instructors nog nooit zó belangrijk geweest voor de club ervaring.

Zoals we in de razendsnelle opkomst van boutiques kunnen zien – het aantal bezoeken aan boutique studio’s in de VS is de afgelopen vijf jaar met 121% toegenomen – hechten jonge mensen veel waarde aan het sociale aspect van sporten. Goede instructeurs die een rolmodel zijn, werken als een magneet voor Generation Active en zijn de reden waarom veel deelnemers maar al te graag 30 euro betalen voor een boutique les.

In een tijd van automatisering en digitale revolutie blijven inspirerende individuen het enige unieke verkoopargument in de fitnessclub en concurrenten kunnen dat aspect niet  kopiëren.

“Clubs moeten in de basis investeren. Natuurlijk moet je club een tastbare omgeving hebben die je leden aantrekt en aanspreekt, maar de content blijft het belangrijkste en geweldige instructeurs kunnen je rooster maken of breken.”

Weg met die vier muren

Het aantal bedrijven dat on-demand fitnessprogramma’s aanbiedt zal ook in 2020 sterk toenemen. Hoewel de digitale fitness revolutie in de afgelopen jaren flink is toegenomen, blijft het aantal clublidmaatschappen toch stijgen met in 2019 een recordaantal clubleden.

Onderzoek toont aan dat digitale fitness zelfs meer mensen naar live fitness lessen brengt (een derde van de Les Mills On Demand gebruikers gaan van thuisworkouts over naar fitnessclubs). Thuisworkouts helpen deelnemers belangrijke hordes te nemen die ze in het verleden ervan weerhielden om zich in te schrijven bij een fitnessclub: kosten, gemak en een gebrek aan tijd. Door technologie slim te gebruiken kunnen clubs de fitnessmarkt laten groeien, nieuwe klanten bereiken en uiteindelijk meer mensen naar de fitnessclub brengen.

In 2020 zullen meer clubs partnerships aangaan met on-demand fitness providers. Ze kunnen op die manier aan de groeiende verwachtingen van leden tegemoetkomen met een een mooi digitaal fitness aanbod.

Kunstmatige intelligentie

Nu technologie een groter onderdeel uitmaakt van het aanbod van clubs, wordt ook data-verzameling belangrijker in het verbeteren van de klantervaring. Een beter inzicht in de gewoonten en voorkeuren van leden stelt clubs in staat een meer datagedreven benadering te hanteren op het gebied van werving en klantbehoud. Een betere datakwaliteit van clubs stelt ze in staat een persoonlijkere ervaring voor leden te bieden op basis van hun voorkeuren en online gedrag.

Generation Active is opgegroeid met technologie en heeft dit naadloos in hun dagelijkse leven verwerkt, dus onze branche moet zich verder ontwikkelen om aan deze groeiende verwachtingen voor een geïntegreerd fitness aanbod te voldoen.

Werkplek

Bedrijven erkennen steeds meer het belang van groepsfitness voor het boosten van de gezondheid, betrokkenheid, productiviteit en teamwork van hun medewerkers. Welzijn op de werkplek wordt hierdoor in 2020 big business en de verwachting is dat deze groei nóg sneller zal toenemen.

‘Zweetwerken’ en teambuilding zijn al langer bekend. Studies stellen dat sporten – voornamelijk tijdens werkuren – de productiviteit van de medewerkers, tijd management en werktevredenheid een boost kan geven.

Natuurlijk is een fitnessclub op de werkplek voor de meeste bedrijven niet mogelijk, dus is het aangaan van partnerships met fitnessclubs in de buurt voor veel bedrijven een veel realistischere optie. Je kunt in 2020 verwachten dat meer clubeigenaren zich direct of via fitness aggregatoren (intermediairs) op bedrijven gaan richten.

Sterker sociaal doel

Het enorme wereldwijde bereik van de fitness- en sportbranche biedt een unieke kans om menselijk gedrag positief te beïnvloeden en licht te werpen op belangrijke sociale doelen. Merken als Nike, Patagonia en Equinox hebben hun marketing hierop aangepast en nu volgen steeds meer fitnessbedrijven.

“Bedrijven zijn lang van mening geweest dat maatschappelijk verantwoord ondernemen en ontwikkeling niet hun taak was. We keken naar individuele filantropen of overheden om de leiding te nemen met hulpprojecten,” zo legt Chris Rae uit, de Strategic Partnerships Leader van UNICEF. Hij werkte met Les Mills aan het Workout for Water initiatief.

“Maar wat we nu zien, en zeker bij Millennials en Gen Z, is dat hun levens niet langer draaien om het werken voor organisaties alleen om geld te verdienen. Ze willen bij bedrijven werken die goed met het milieu omgaan en willen onderdeel uitmaken van iets groters.”

 

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details