skip to Main Content

Fitball

Een fitball is een handige tool voor je fitnesstraining. Je kunt hem op zoveel verschillende manieren gebruiken, dat hij gewoonweg niet mag ontbreken in de sportschool of thuis. Wanneer je wilt werken aan stabiliteit en coördinatie dan is dit jouw fitnesstool.

De oorsprong van de fitball

Deze reusachtige bal zoals we hem nu kennen, vindt zijn oorsprong in Italië. Hij werd voor het eerst in 1963 gemaakt door een Italiaanse plastic fabrikant Aquillino Cosani. Hij besteedde veel aandacht aan het perfectioneren van dit product. De fitball werd in eerste instantie ‘Pezzibal’ genoemd en aanvankelijk alleen gebruikt voor kleine kinderen, door fysiotherapeute Mary Quinton in Zwitserland, maar later dus ook voor volwassenen.

Na verloop van tijd werd de bal ook gebruikt in de Verenigde Staten waar hij bekend stond als de ‘Swissball’ (vernoemd naar de Zwitserse therapeute). Vandaag de dag kent bijna iedereen ze wel en worden ze op verschillende manieren ingezet in de sport- en revalidatiebranche.

Projecten

Het draait niet alleen om de workout. Dit clubdesign concept heeft een opvallende architectuur, ultramoderne functionele fitnessapparatuur en zelfs individuele handwasstations.
Bekijk project
Indoor cycling is nu een echte experience en zorgt voor veel nieuwe leden.
Bekijk project
Met de artikelen van Escape blijf jij andere clubs en studio’s steeds een stapje voor.
Bekijk project

Meld jezelf aan voor
inspiratie, insights & meer

Wil je geïnspireerd worden door gave inrichtingen? Of heb je behoefte aan insights waarmee jij je business kunt laten groeien?
Aanmelden nieuwsbrief

Trainingsmogelijkheden

Zoals je misschien al vermoedt, zijn er veel verschillende mogelijkheden hoe je de fitball kunt gebruiken tijdens je training. Je kunt er zowel je bovenlichaam als ook je onderlichaam mee trainen. Samengestelde oefeningen zijn geschikt voor een full-body workout. Wil je de spiergroepen apart trainen (geïsoleerde oefeningen), dan kun je deze verspreiden over de hele week. Om je een idee te geven welke oefeningen je met een dit handige voorwerp kunt uitvoeren, geven we je hier twee voorbeelden van bewegingen:

Lunge
In tegenstelling tot een normale lunge wordt deze een stuk zwaarder, door het werken met instabiliteit. Vanuit een staande houding plaats je je achterste voet op de bal en hou je de voorste knie gebogen. Zak langzaam door je knie en belast hem zo min mogelijk, kom vervolgens langzaam omhoog. Beheersing van je lichaam is essentieel. Misschien ga je zelfs een beetje wiebelen of trillen. Dit is niet erg, indien het teveel wordt kun je een stoel of ander voorwerp vasthouden voor meer stabiliteit.

Buikspieren
Om je lichaam een trainingsprikkel te geven, is het altijd goed variaties aan te brengen in je trainingsschema. Ga met je buik midden op de bal liggen en spreid je vingers vlak op de grond. Gebruik je handen om langzaam naar voren te lopen, hierdoor worden je voeten langzaam opgetild. Je staat nu als het ware in push-up positie. Laat je bovenlichaam naar beneden zakken totdat je bijna met je gezicht bij de grond bent. Duw jezelf vanuit hier weer terug omhoog.

In onze webshop

Een fitball van hoge kwaliteit vind je bij Studion. Ben jij geïnteresseerd in dit product voor in jouw gym? Bekijk dan snel het assortiment in onze webshop. Mocht je nog vragen hebben over dit product, dan staat het Studion team klaar om al je vragen te beantwoorden. Neem hier contact met ons op.