skip to Main Content

Hoe kan design het succes van je club of studio bepalen?

Investeren in een geweldig design voor je club of studio – en met name voor je zalen – wordt vaak over het hoofd gezien. Het design kan echter het verschil maken tussen succesvol zijn en middelmatigheid. Fitness design legende Rudy Fabiano deelt 8 belangrijke inzichten over hoe design het succes van je club een boost kan geven.

  1. Het meest onderschatte aspect van ledenwerving

Een geweldig design is een van de belangrijkste onderdelen in het werven van nieuwe leden. Dit betekent emotioneel connecten met mogelijke nieuwe leden om alle bezwaren om lid te worden weg te nemen. Dat klinkt gek, maar denk eens aan een rondleiding door de club, welke doorgaans voorafgaat aan de inschrijving van een nieuw lid. Normaal gesproken laat een salesmedewerker ze tijdens de rondleiding de nieuwste materialen zien en vertelt hij of zij ze over de 10.000 kilo aan losse gewichten waaruit gekozen kan worden en het aantal groepslessen per maand, etc. Maar potentiële leden zijn er niet om te sporten of lessen te volgen, ze lopen rond om te bepalen of dit een plek is waar ze zich goed voelen. De informatie die vaak tijdens de rondleidingen wordt gegeven, is voornamelijk rationeel en zelden emotioneel en speelt dus niet in op het gevoel van het potentiële lid. Het komt erop neer dat een potentieel lid probeert te bepalen of ‘dit een plek is waar hij/zij drie of vier keer per week naartoe kan komen en zich goed kan voelen. Het is dus belangrijk om de club zo in te richten om verkoop te genereren door middel van emotionele connectie.

Natuurlijk gaat het nadat ze lid zijn geworden om de faciliteiten en beschikbare programma’s, maar het design is ook erg belangrijk en hoe dit ervaren wordt. Kan ik een fatsoenlijke douche nemen? Heeft de club een goede geluidskwaliteit? Hoe ziet de vloer eruit? Al deze dingen hebben invloed op de algehele ervaring en bepalen uiteindelijk of een lid wel of niet tevreden is met zijn of haar club.

  1. Verhoog je omzet door middel van social design

De prijzen per vierkante meter rijzen de pan uit in de super concurrerende markt van vandaag en veel clubs zijn de waarde van designmogelijkheden voor sociale interacties in hun ruimte uit het oog verloren. Dit is echter een belangrijk onderdeel van hoeveel je voor een lidmaatschap kunt vragen.

We hebben het er altijd over dat clubs, naast hun werk en huis, de derde plek zijn waar mensen veel zijn, maar doen we eigenlijk wel iets om dit waar te maken of verwachten we dat dit vanzelf gebeurt? Ik denk dat het tijd is om hier controle over te nemen en na te denken over hoe we onze clubs kunnen inrichten, zodat het sociale ruimtes worden, met name in een tijd waarin digitale afhankelijkheid voor steeds meer isolatie en eenzaamheid in de samenleving zorgt. Boutique clubs die hechte communities rond hun klantenkring hebben opgebouwd, zijn in staat om 30 euro per les te rekenen, terwijl veel mensen 30 euro voor een maandabonnement bij een traditionele fitnessclub nog vaak veel geld vinden. Stel jezelf de vraag: hoe kan ik aan deze behoefte naar sociale interacties voldoen?

Medifit Breda

 

  1. Vermaak een brede doelgroep

Een van de vragen die clubs regelmatig stellen, is hoe een onderscheidend design een brede doelgroep kan aantrekken. En dat is inderdaad een uitdaging. Dit is vooral relevant in groepsfitness studio’s en soms draait het niet alleen om het uiterlijk, maar ook om het hebben van flexibiliteit met betrekking tot de ruimte en de totale sfeer.  Clubs moeten nadenken over hoe hun studio-ontwerp een vroege HIIT-les kan bedienen, gevolgd door een mind-body workout vol moeders, gevolgd door een les voor senioren en daarna een hippe les voor millennials.

Enkele maanden geleden hebben we een studio ontworpen voor een hotelketen waar flexibiliteit heel belangrijk is. We hebben een gordijn in de vorm van een cirkel toegevoegd, zodat we de grootte van de zaal kunnen aanpassen aan bijvoorbeeld yogalessen om meer intimiteit te creëren. Daarnaast hebben we voor wat mooie effecten gezorgd door middel van het slimme gebruik van belichting achter het gordijn. Het gordijn kan ook volledig worden weggenomen om de studio te openen voor grote groepen die meer ruimte en natuurlijk licht nodig hebben. Kleine trucjes zoals deze kunnen clubs helpen bij de experience bij verschillende lessen.

  1. Vermijd de fouten die iedereen maakt

In houtbewerking zeggen ze: ‘twee keer meten, een keer zagen’. Hetzelfde geldt voor studio design – goed nadenken in de planfase betaalt zich uiteindelijk altijd uit. Dit is voornamelijk het geval voor de belichting, waar een slimme installatie een wereld aan mogelijkheden kan openen rond verschillende kleuren en effecten die op de muren kunnen worden geprojecteerd. Er wordt zo weer ingespeeld op de emotionele connectie door middel van de sfeer.

Ik denk dat de grootste fout die mensen maken op het gebied van studio design het vergeten van de noodzaak van een goede opslag is. Je moet normaal gesproken zo’n 10-15% van je studio omvang vrijmaken voor opslag. Dat klinkt veel, maar het is de sleutel tot het strak en flexibel houden van je studio. Je wil in het midden van een yogales niet naar een stapel steps en bars staren – rommel is de vijand van geweldig design.

 

  1. Inspireer leden om voor je te marketen

Social media – met name Instagram – heeft een grote rol gespeeld in het naar de voorgrond brengen van club design en fitness in het algemeen. Als je een prachtige ruimte kunt creëren om hun workout tentoon te stellen, dan zullen leden er maar al te graag een kiekje van nemen en dit op social media delen en hun vrienden erover vertellen. Zorg voor Instagram-vriendelijke muren die laten weten hoe je club heet en help leden om mensen aan te trekken: ‘Ik ben hier. Ik heb plezier – doe met me mee’. Als je dit goed doet, worden leden een belangrijk tandwiel in je social media machine en zullen ze al snel je marketing voor je doen.

  1. Vermijd de drukte als je wil opvallen

Met betrekking tot het kijken naar andere clubs kies ik voor de struisvogel benadering en stop ik mijn kop in het zand. Simpel gezegd wil ik niet zien wat ze doen, omdat ik met mijn eigen ideeën wil komen en ervoor wil zorgen dat ze origineel zijn. Als je echt vooruitstrevend wilt denken, kun je niet over je schouder kijken, je moet verder kijken dan je concurrenten. Ik betaal dus extra om in coole hotels te verblijven om te zien wat zij doen. Ik ga naar mooie restaurants, ik reis en ik zoek inspiratie in musea, nachtclubs en bars. Het is belangrijk om verder dan onze eigen branche te kijken als je origineel wil zijn – ik raad alle fitnessclub eigenaren aan dit te doen.

  1. Vergroot je studio

Bij het ontwerpen van een geweldige fitness studio moet je ervoor zorgen dat je genoeg ruimte hebt voor iedereen. Het gebeurt te vaak dat clubs hun studio’s te klein maken. Meer mensen in een groepsfitness studio is juist goed – het is slim vanuit een economisch perspectief (zie de onderstaande grafiek) en het zorgt voor een hype. Vervolgens draait het om het kiezen van de juiste belichting, vloer en akoestiek om een theatergevoel te creëren. Maar zonder een geweldig geluidssysteem en een geweldige instructeur die precies weet wat hij/zij doet, kun je de beste studio in de wereld hebben, maar zal er niets van de grond komen. Daarnaast vormen de materialen ook een belangrijk onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien. Je opslag moet er strak uitzien, moet de ruimte optimaal benutten en moet eenvoudige toegang verschaffen aan deelnemers. We plaatsen de opslag graag bij de deuren, zodat ze hun spullen bij het binnenkomen kunnen pakken en ze deze terug kunnen zetten wanneer ze vertrekken, zonder de rest van de les te verstoren.

 

  1. Go glam for the grand slam

Ik houd echt van glamour – zowel het uiterlijk van een ruimte en hoe deze je laat voelen – dus ik probeer altijd met glamour en verleiding te ontwerpen. Glamour draait niet om het begeren van de leefstijl van een filmster, maar om ‘Hey, iets in dat leven trekt me aan en dat zou ik graag willen hebben’. En dat is niet extern; glamour is intern. In fitness verkopen we een krachtig product dat in staat is om mensen te transformeren in de meest glamoreuze versie van zichzelf – of je nu 30, 60 of 90 bent. Een geweldige workout kan je goed over jezelf en je glamoreus laten voelen, of je nu wel of geen buikje hebt. Het is een prachtige gebeurtenis die niet genoeg wordt gerespecteerd in onze clubs en beter gevierd moet worden. Ik weet nog niet hoe, maar ik ben ermee bezig. In de tussentijd kun je de volgende keer dat je je fitnessclub design een boost geeft, een vleugje glamour toevoegen.

 

Studion Fitness ontwerpt oplossingen op maat voor jouw club of studio, van muren en materialen tot vloeren. Wil je weten hoe jij de ultieme fitness experience in je club of studio kunt creëren? Neem dan contact op met Studion voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Studion is te bereiken via telefoonnummer +31 (0)416 67 51 01 of stuur een e-mail aan [email protected]. Kijk ook eens op www.studionfitness.com.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details