skip to Main Content

STRONGMAN IN JE FUNCTIONELE TRAININGSRUIMTE

  • Blog

Tegenwoordig kunnen fitnessclubleden kiezen uit ontelbare trainingsmogelijkheden. Van zweterige yoga bij 100 graden tot indoor cycling lessen onder water, de variatie is bijna eindeloos. Nieuwe trends (of rages, afhankelijk van hoe je ze bekijkt) schieten als paddenstoelen uit de grond.

De basis van een van de grootste fitnesstrends van dit moment ligt in het verleden. Door de wetenschappelijke onderbouwing en de goede resultaten, zal deze trend niet snel verdwijnen. We hebben het over krachttraining en in het bijzonder over de manier waarop sterke mannen en vrouwen krachttraining toegankelijk hebben gemaakt voor iedereen. Deze vorm van krachttraining brengt brute kracht, gripkracht, snelheid en uithoudingsvermogen samen.

 

WAAROM IS STRONGMAN/WOMAN TRAINING ZO POPULAIR?   

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van de zogenaamde strongman/woman training: een sterk maar slank lichaam, vetverlies, meer uithoudingsvermogen en pure krachtontwikkeling.

Bij strongman/woman wedstrijden komen meestal de volgende onderdelen aan bod: omflikken van zware tractorbanden, het laden van zandzakken en het tillen van Atlas stenen, vaten en boomstammen. Het grote voordeel van deze uitdagingen is dat de bewegingen relatief eenvoudig en gemakkelijk aan te leren zijn. Dit betekent dat ze ideaal zijn voor mensen die wat meer moeite hebben met coördinatie of complexere bewegingen, zolang de betreffende gewichten maar beheersbaar zijn.

Bij wedstrijden worden vaak enkel specialistische materialen gebruikt, maar voor elke club of trainer is het toch eenvoudig om een soortgelijke ervaring na te bootsen met behulp van bekende functionele trainingsmaterialen.

Wat zijn de belangrijkste oefeningen en bewegingen uit een strongman/woman competitie en hoe kunnen clubs hun beschikbare materialen inzetten om deze trainingsvorm na te bootsen om de leden te voorzien van een geweldige experience?  

 

BRENG STRONGMAN/WOMAND TRAINING IN JE CLUB!

Er zijn zes bekende onderdelen van strongman competities die gemakkelijk kunnen worden vertaald naar trainingen in elke club.

DEADLIFTING

Bij Strongman wedstrijden worden verschillende vormen van deadlifting gebruikt; van een eenvoudige uitdaging om een maximaal gewicht te tillen tot het maximaal aantal herhalingen per minuut. Bij de strongman competities worden vaak materialen gebruikt die niet in een fitnessclub te vinden zijn (denk aan het deadliften van betonblokken, een auto of acht grote vrachtwagenbanden), maar met een barbell en gewichtschijven kom je al heel ver!

 

CLEAN AND PRESS

Net als bij de deadlift volstaat ook bij de clean and press in de club of studio het gebruik van een barbell en schijven. Een goed alternatief voor barbells en schijven is het gebruik van een verzwaarde zak. De Sandbag van Escape wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door trainers die leden willen coachen op het gebied van een lifttechniek, zonder dat ze zich in eerste instantie in de mogelijke complexiteit van het gebruik van olympische apparatuur hoeven te verdiepen.

De Sandbag is voor de meeste mensen net zo toegankelijk als het gebruik van barbells en schijven, dankzij de stevige handgrepen en het gewichtsbereik tot 40 kg.

 

CARRYING

Bij een strongman/woman wedstrijd worden bij het dragen van zware voorwerpen verschillende soorten walks gedaan, zoals een yoke walk, farmer’s walk of duck walk. Meestal gaat het hier om het behalen van de snelste tijd. Strongman/woman competities staan er vooral om bekend dat de deelnemers zware voorwerpen dragen over een afstand. Dit onderdeel is behoorlijk zwaar en heeft een hoge amusementswaarde voor de toeschouwer.

Voor het onderdeel ‘carrying’ zijn een aantal speciale tools beschikbaar, zoals farmer’s walk rigs, maar dat is niet per se nodig. Vrijwel iedere fitnessclub of studio beschikt over dumbbells die hierbij perfect gebruikt kunnen worden. Lifting en walking met een paar dummbells is een uitstekende manier om het onderdeel ‘carrying’ na te bootsen. Als alternatief kun je ook kiezen voor de Escape TIYR. 

 

LOADING

De klassieke publiekstrekker bij elk strongman event is toch wel als deelnemers Atlas stenen of biervaten op een platform moeten tillen, zo veel mogelijk binnen een bepaalde tijd. Erg leuk om te zien voor toeschouwers, maar ook een enorme uitdaging voor de deelnemers.

Maar wat als je club geen Atlas stenen, vaten of een gespecialiseerd platform heeft? Het is niet moeilijk om dit onderdeel na te bootsen met slechts twee materialen.

Ten eerste, vrijwel elk zwaar voorwerp kan bij deze oefening gebruikt worden. Een goed voorbeeld uit de Escape range is bijvoorbeeld de Sandbag. De zwaarste bags uit het assortiment zijn uitstekend geschikt als load object. Voor de meeste clubleden is het een echte uitdaging om een 40 kg sandbag 60 seconden van een platform op en neer te tillen – vooral omdat de inhoud van de sandbag onstabiel is.

Ten tweede, waarom zouden we in plaats van een gespecialiseerd platform niet een plyometrische box als target kunnen gebruiken voor de load oefeningen? De Plyosoft Box van Escpae en de PLYO360 zijn beide verkrijgbaar in drie hoogtes, zodat ze individueel of gestapeld kunnen worden gebruikt om een platform van een geschikte hoogte te creëren voor alle niveaus van kracht en vermogen.

 

TYRE FLIPS

Een ander populair onderdeel van een strongman event is het omflippen van tractorbanden. Bij wedstrijden in de buitenlucht ziet een grote tractorband er indrukwekkend uit, passend bij het ruige karakter van het evenement. Maar in een fitnessclub is een tractorband verre van ideaal: moeilijk schoon te houden, gevoelig voor vlekken op de vloer en beperkt in wat ermee gedaan kan worden.

Escape lanceerde enkele jaren geleden de TIYR om de tractorband in de club te kunnen nabootsen.  De Escape TIYR is verkrijgbaar in de volgende gewichten: 40 kg, 60 kg, 80 kg en 100 kg.

 

VEHICLE PULLS / VRACHTWAGEN TREKKEN

De meeste Strongman wedstrijden hebben ook een onderdeel voertuig trekken; van een kleine vrachtwagen, tot een brandweerwagen en zelfs een vliegtuig. Voor de club zijn er goede alternatieven voor het voertuig trekken.

Plaats schijven op een Escape Quad Sled en bevestig er twee Battle Ropes aan. Dat is alles wat je nodig hebt! Zorg er wel voor dat de vloer geschikt is: een vloer in grasstijl is ideaal, zoals de Speed Track of Portable Speed Track.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details