Wat is functionele fitheid?
We weten dat vrijwel iedereen wel weet wat functionele fitheid is. Het is zeker geen nieuw concept en er wordt al 15 jaar over gesproken. Toch zetten we de belangrijkste aspecten van functionele fitheid nog even uiteen.
In dit artikel komt het volgende aan bod:
- De belangrijkste redenen waarom de meeste mensen bewegen.
- Hoe functionele fitheid het lichaam voorbereidt op activiteiten in het dagelijks
leven. - Functionele fitheid kan een rol spelen bij het verbeteren van sportieve prestaties.
Waarom bewegen mensen?
Als we 100 fitnessclub leden zouden vragen waarom ze trainen, dan zouden de meesten de voordelen noemen die ze uit hun training halen. Ze hebben het waarschijnlijk niet over het genot van het bewegen zelf. Zeker, sommige hardcore fitnessfanaten krijgen een enorme kick van trainen. Maar hoeveel mensen er ook van genieten, ze zijn waarschijnlijk meer geïnteresseerd in het effect van trainen op het dagelijks leven.
Zo zien de meeste mensen lichaamsbeweging: het gaat om het verbeteren van hun gemoedstoestand, fitter zijn in het algemeen en genieten van gezondheidsvoordelen op de lange termijn.
Voor veel mensen is het een gebrek aan conditie bij het uitvoeren van dagelijkse lichamelijke activiteiten waardoor ze meer willen gaan bewegen. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld het tillen van zware boodschappentassen, tuinieren, doe-het-zelven of voetballen met de kinderen.
Deze taken mogen dan routinematig zijn, voor veel mensen zijn ze moeilijker dan ze zouden moeten zijn. Hierbij komt functionele fitheid om de hoek kijken.
Functionele fitheid gaat over het makkelijker uitvoeren van taken in het dagelijks leven
Als personal trainers hun klanten functionele training geven, dan is het doel hiervan om hun spieren te ontwikkelen om het voor hen gemakkelijker te maken om een actieve levensstijl te leiden.
Het gaat niet alleen om trainen om een Deadlift perfect uit te voeren. Het gaat meer om het trainen van spieren zodat ze effectief samen kunnen werken bij het uitvoeren van veelvoorkomende bewegingen zoals tillen, dragen, strekken en andere veranderingen in lichaamshoudingen. Functionele oefeningen hebben meestal betrekking op meerdere gewrichten en meerdere spieren in één beweging of reeks van bewegingen.
Functionele training is dus heel anders dan een training die zich richt op een heel specifieke spiergroep. We geven een voorbeeld:
- Een gewichtheffer kan perfect stilstaan tijdens het uitvoeren van een bicep curl: het optillen van een halter door alleen de elleboog te buigen. Dit is zeer gericht op bicep ontwikkeling. Iemand met zeer getrainde biceps kan toch moeite hebben met het uitvoeren van functionele bewegingen: zelfs iets eenvoudigs als het optillen van zijn kind uit een autostoeltje kan dan pijn veroorzaken.
- Een functionele fitness oefening zou kunnen zijn om beide handen te gebruiken om een dumbell van de rechterheup over het lichaam naar de linkerschouder te brengen. Hierdoor train je zowel je biceps, triceps, romp, schouder als rugspieren. Zo kun je beter bewegingen uitvoeren die je in het dagelijkse leven doet.
Als iemand een paar weken consequent aan een functioneel fitnessprogramma heeft gewerkt, begint hij/zij zeker verschil te merken. Er zullen verbeteringen zijn in algemene kracht, uithoudingsvermogen, houding, balans, flexibiliteit en wendbaarheid.
Mensen zullen ook merken dat het gemakkelijker is om in de tuin te werken, wat brandhout te hakken, een plafond te schilderen, met de kinderen te spelen en tientallen andere dingen te doen die vroeger veel spierpijn opleverden.
Voor veel mensen zullen de voordelen ook op het werk voelbaar zijn. Hoewel er meer mensen zittend werk hebben dan ooit tevoren, zijn er ook miljoenen mensen die fysieker werk hebben. Van de verpleegkundige die patiënten optilt tot de monteur die bij een onhandig auto-onderdeel moet komen; er is een zeer reële behoefte aan fit en sterk zijn om het lichaam te beschermen.
Functionele fitheid kan een rol spelen bij het verbeteren van je sportieve prestaties
De meeste mensen die een sport beoefenen zullen hun conditie en uithoudingsvermogen in die sport verbeteren als ze aan functioneel training doen. De kans is ook groot dat ze minder snel een blessure oplopen.
Tot slot
Fitnessclubs zullen ook altijd gebruikt worden door mensen die een hardcore training willen doen en er zullen altijd zeer gerichte trainingen blijven voor specialistische sporten. Maar de meeste mensen gaan naar fitnessclubs omdat het bewegen hun levenskwaliteit verhoogt. Functionele training past hier perfect bij!
Studion beschikt over een groot assortiment materialen voor functionele training. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de fitnessmaterialen van Escape. De vier simpele oplossingen voor functionele training die Escape aanbiedt bestaan uit innovatief en kleurrijk functioneel training materiaal, prachtige vloeren, design en training.
Heb je de PROACTIVE range op deze site ook al eens bekeken? Soms zoek je als fitness professional naar no-nonsense materiaal, wat er goed uitziet en niet kapot gaat. Het moet tegen een stootje kunnen en duurzaam zijn. Als het dan ook nog betaalbaar moet zijn, dan moet je de materialen van PROACTIVE zeker eens proberen!
Wil je advies over het aanschaffen van fitnessmaterialen of mocht je vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met Studion via telefoonnummer +31 (0)416 67 51 01 of stuur een e-mail aan [email protected].