skip to Main Content

Boxing is booming!

  • Blog

Er hebben nog nooit zoveel mensen aan boksen en thaiboksen gedaan, ook in de fitnessclub. Vroeger had boksen een slecht imago en rustte er een vloek op de sport; men zag het als een gevaarlijke sport waar iemand leerde vechten. Maar dat is gelukkig veranderd!

Media
Ook de media hebben steeds meer aandacht voor de sport. Gevechten van wereldkampioen Rico Verhoeven worden door honderdduizenden mensen op televisie bekeken en ook het programma ‘Filemon slaat door’, waarin BNN-presentator Filemon Wesselink is gevolgd terwijl hij trainde om kickbokser te worden, was een hit. En voor het RTL 4 programma Boxing Stars stapten 24 bekende Nederlanders de boksring in.

Maar er is meer wat de sport doet groeien. Mensen zijn steeds meer op zoek naar fysieke sporten waarin ze tot het gaatje kunnen gaan. Ook steeds meer vrouwen gaan boksen. Maar daar is wel een verklaring voor. Je leert hoe je voor jezelf moet opkomen als iemand je lastigvalt. Vrouwen, hoewel dat ook voor mannen geldt, voelen zich in deze maatschappij steeds onveiliger. Boksen gaat niet alleen over sterker en fitter worden. Het gaat ook om het krijgen van meer zelfvertrouwen en zelfbeheersing.

Volgens lesgevers staat HIIT training op nummer 1 en bokslessen op nummer 2 in de top 10 van belangrijkste trends binnen groepsfitness.

Voor wie en door wie groeit de boxing trend?
In 2019 is 63% van de wereldbevolking na 1980 geboren. Dit zijn de zogenaamde Millennials en Generatie Z. Ervan uitgaande dat je naar schatting 50% van je leden vervangt per jaar is het van cruciaal belang dat je je met name op deze doelgroepen richt.

Enkele kenmerken van Millennials en Generatie-Z zijn:

  • Stellen hoge eisen aan zichzelf, op persoonlijk gebied en op het gebied van gezondheid
  • Streven naar het halen van doelen
  • Zijn perfectionistisch
  • Zijn bereid om nieuwe dingen te proberen
  • Willen alles op een snel tempo

Als je rekening houdt met bovenstaande kenmerken van Millennials en Generatie Z is het niet zo verwonderlijk dat ze van korte, intensieve workouts houden, zoals High-intensity Interval Training en boxing.

Pink Boxing en Cross Boxing
“Pink Boxing en Cross Boxing maken boksen toegankelijk voor een breed publiek’’, vertelt Kirsten Vrij van de Boxing Company. Niet iedereen zit te wachten op een blauw oog, maar veel mensen vinden boksen wel heel leuk.

Ook Pink Boxing en Cross Boxing groeien snel in populariteit en hebben inmiddels op een flink aantal clubs al vaste grond onder de voeten gekregen. Pink Boxing voor dames en Cross Boxing voor dames en heren. Bij Pink Boxing ligt de nadruk iets meer op buik, billen en benen, bij Cross Boxing is er ook duidelijk aandacht voor het trainen van de schoudergordel. Het blijft dicht bij het echte boksen, je maakt de combinaties van stoten op de handschoenen van je partner, geen sparvormen dus. Door Pink Boxing in het leven te roepen is de sport ook voor vrouwen aantrekkelijk geworden. Bij Cross Boxing komen daarnaast veel koppels samen trainen, wat ook weer een aantrekkingskracht heeft en de gang naar de club bevordert. Boxing is op deze manier toegankelijk gemaakt voor iedereen. Jong, oud, man, vrouw, alles traint door elkaar.

Boxing communities
HDD GROUP is distributeur van Pink Boxing en Cross Boxing in de Benelux. Het is een all-in trainingsconcept. Voor instructeurs is een kant-en-klare opleiding beschikbaar, samen met trainingsschema’s en masterclasses. Ook de ontwikkelingen staan niet stil. Het leuke is dat in clubs ook hele communities ontstaan rondom Pink Boxing en Cross Boxing, vooral door en voor de dames. Mensen vinden het niet erg om alleen naar de club te gaan, omdat ze er door de training genoeg mensen kennen. Kirsten: “Het leuke is dat mensen vaak aangeven niets met boksen te hebben, maar dat ze deze vormen, Pink Boxing en Cross Boxing, ontzettend leuk vinden om te doen.”